# sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-1 1 Vin vin NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 2 Le Le DET _ _ 3 spe _ _ _ _ _ 3 beaujolais beaujolais NOM _ _ 7 subj _ _ _ _ _ 4 nouveau nouveau ADJ _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 s' s' CLI _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 6 est être VRB _ _ 7 aux _ _ _ _ _ 7 raréfié raréfier VPP _ _ 1 dep _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-2 1 Souple souple ADJ _ _ 13 periph _ _ _ _ _ 2 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 3 rond rond NOM _ _ 13 periph _ _ _ _ _ 4 et et COO _ _ 5 mark _ _ _ _ _ 5 voluptueux voluptueux NOM _ _ 3 para _ _ _ _ _ 6 , , PUNC _ _ 3 punc _ _ _ _ _ 7 le le DET _ _ 8 spe _ _ _ _ _ 8 cru cru NOM _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 9 " " PUNC _ _ 10 punc _ _ _ _ _ 10 canicule canicule NOM _ _ 13 subj _ _ _ _ _ 11 " " PUNC _ _ 10 punc _ _ _ _ _ 12 sera être VRB _ _ 13 aux _ _ _ _ _ 13 vendu vendre VPP _ _ 0 root _ _ _ _ _ 14 10 10 NUM _ _ 15 spe _ _ _ _ _ 15 % pourcent NOM _ _ 16 dep _ _ _ _ _ 16 plus plus ADV _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 17 cher cher ADV _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 18 que que CSU _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 l' le DET _ _ 20 spe _ _ _ _ _ 20 an an NOM _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 21 dernier dernier ADJ _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 22 en en PRE _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 23 moyenne moyenne NOM _ _ 22 dep _ _ _ _ _ 24 . . PUNC _ _ 13 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-3 1 Le le DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 beaujolais beaujolais NOM _ _ 4 subj _ _ _ _ _ 3 nouveau nouveau ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 arrive arriver VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 5 ce ce DET _ _ 6 spe _ _ _ _ _ 6 matin matin NOM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 7 sur sur PRE _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 8 les le DET _ _ 9 spe _ _ _ _ _ 9 comptoirs comptoir NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 10 des de PRE _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 bistrots bistrot NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 et et COO _ _ 13 mark _ _ _ _ _ 13 dans dans PRE _ _ 10 para _ _ _ _ _ 14 les le DET _ _ 15 spe _ _ _ _ _ 15 rayons rayons NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 16 de de PRE _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 17 tous tout ADJ _ _ 19 dep _ _ _ _ _ 18 les le DET _ _ 19 spe _ _ _ _ _ 19 commerces commerce NOM _ _ 16 dep _ _ _ _ _ 20 qui qui PRQ _ _ 21 subj _ _ _ _ _ 21 vendent vendre VRB _ _ 19 dep _ _ _ _ _ 22 du de+le DET _ _ 23 spe _ _ _ _ _ 23 vin vin NOM _ _ 21 dep _ _ _ _ _ 24 . . PUNC _ _ 4 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-4 1 La le DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 curiosité curiosité NOM _ _ 3 subj _ _ _ _ _ 3 est être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 4 grande grand ADJ _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 vis-à-vis vis-à-vis de PRE _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 6 de vis-à-vis de PRE _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 ce ce DET _ _ 8 spe _ _ _ _ _ 8 primeur primeur NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 vinifié vinifier VPP _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 avec avec PRE _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 des un DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 raisins raisin NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 13 récoltés récolter VPP _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 14 durant durant PRE _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 la le DET _ _ 17 spe _ _ _ _ _ 16 seconde second ADJ _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 17 quinzaine quinzaine NOM _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 18 du de PRE _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 mois mois NOM _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 20 d' de PRE _ _ 19 dep _ _ _ _ _ 21 août août NOM _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 22 . . PUNC _ _ 3 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-5 1 Du dû NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 2 jamais jamais ADV _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 3 vu voir VPP _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 4 avant avant PRE _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 2003 2003 NUM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 6 . . PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-6 1 Si si CSU _ _ 13 periph _ _ _ _ _ 2 la le DET _ _ 3 spe _ _ _ _ _ 3 chaleur chaleur NOM _ _ 6 subj _ _ _ _ _ 4 ambiante ambiant ADJ _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 a avoir VRB _ _ 6 aux _ _ _ _ _ 6 rendu rendre VPP _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 7 la le DET _ _ 8 spe _ _ _ _ _ 8 vinification vinification NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 délicate délicat ADJ _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 11 les le DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 grappes grappe NOM _ _ 13 subj _ _ _ _ _ 13 étaient être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 14 généralement généralement ADV _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 d' de PRE _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 16 une un DET _ _ 17 spe _ _ _ _ _ 17 qualité qualité NOM _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 18 irréprochable irréprochable ADJ _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 . . PUNC _ _ 13 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-7 1 Selon selon PRE _ _ 8 periph _ _ _ _ _ 2 les le DET _ _ 3 spe _ _ _ _ _ 3 professionnels professionnel NOM _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 4 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 5 les le DET _ _ 6 spe _ _ _ _ _ 6 beaujolais beaujolais NOM _ _ 8 subj _ _ _ _ _ 7 2003 2003 NUM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 affichent afficher VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 9 une un DET _ _ 10 spe _ _ _ _ _ 10 robe robe NOM _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 11 couleur couleur NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 grenat grenat ADJ _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 13 avec avec PRE _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 14 des un DET _ _ 15 spe _ _ _ _ _ 15 reflets reflet NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 16 violacés violacer ADJ _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 17 . . PUNC _ _ 8 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-8 1 Intenses intense ADJ _ _ 7 periph _ _ _ _ _ 2 et et COO _ _ 3 mark _ _ _ _ _ 3 complexes complexe ADJ _ _ 1 para _ _ _ _ _ 4 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 5 les le DET _ _ 6 spe _ _ _ _ _ 6 arômes arôme NOM _ _ 7 subj _ _ _ _ _ 7 évoquent évoquer VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 8 les le DET _ _ 10 spe _ _ _ _ _ 9 petits petit ADJ _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 10 fruits fruit NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 11 rouges rouge ADJ _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 bien bien ADV _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 13 mûrs mûr ADJ _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 14 : : PUNC _ _ 7 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-9 1 fraise fraiser VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 2 et et COO _ _ 3 mark _ _ _ _ _ 3 framboise framboiser VRB _ _ 1 para _ _ _ _ _ 4 pour pour PRE _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 les le DET _ _ 7 spe _ _ _ _ _ 6 simples simple ADJ _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 7 beaujolais beaujolais NOM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 8 . . PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-10 1 S' s' CLI _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 2 agissant agir VPR _ _ 10 periph _ _ _ _ _ 3 des de PRE _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 beaujolais-villages beaujolais-village NOM _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 vinifiés vinifier VPP _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 6 en en PRE _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 primeurs primeur NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 , , PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ 9 ils ils CLS _ _ 10 subj _ _ _ _ _ 10 expriment exprimer VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 11 davantage davantage ADV _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 les le DET _ _ 14 spe _ _ _ _ _ 13 petits petit ADJ _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 14 fruits fruit NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 15 noirs noir ADJ _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 , , PUNC _ _ 24 punc _ _ _ _ _ 17 comme comme PRE _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 18 le le DET _ _ 19 spe _ _ _ _ _ 19 cassis cassis NOM _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 20 et et COO _ _ 22 mark _ _ _ _ _ 21 la le DET _ _ 22 spe _ _ _ _ _ 22 mûre mûr ADJ _ _ 19 para _ _ _ _ _ 23 , , PUNC _ _ 24 punc _ _ _ _ _ 24 avec avec PRE _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 25 des un DET _ _ 26 spe _ _ _ _ _ 26 notes note NOM _ _ 24 dep _ _ _ _ _ 27 plus plus ADV _ _ 28 dep _ _ _ _ _ 28 épicées épicé ADJ _ _ 26 dep _ _ _ _ _ 29 . . PUNC _ _ 10 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-11 1 En en PRE _ _ 6 periph _ _ _ _ _ 2 bouche bouche NOM _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 3 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 4 l' le DET _ _ 5 spe _ _ _ _ _ 5 attaque attaque NOM _ _ 6 subj _ _ _ _ _ 6 est être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 7 franche franc ADJ _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 . . PUNC _ _ 6 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-12 1 Les le DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 vins vin NOM _ _ 3 subj _ _ _ _ _ 3 sont être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 4 souples souple ADJ _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 , , PUNC _ _ 8 punc _ _ _ _ _ 6 ronds rond ADJ _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 7 , , PUNC _ _ 8 punc _ _ _ _ _ 8 voluptueux voluptueux NOM _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 9 , , PUNC _ _ 10 punc _ _ _ _ _ 10 marqués marquer VPP _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 11 par par PRE _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 une un DET _ _ 14 spe _ _ _ _ _ 13 faible faible ADJ _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 14 acidité acidité NOM _ _ 11 dep _ _ _ _ _ 15 . . PUNC _ _ 3 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-13 1 Les le DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 finales finale NOM _ _ 3 subj _ _ _ _ _ 3 sont être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 4 amples ample ADJ _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 et et COO _ _ 6 mark _ _ _ _ _ 6 charnues charnu ADJ _ _ 4 para _ _ _ _ _ 7 , , PUNC _ _ 8 punc _ _ _ _ _ 8 conséquence conséquence NOM _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 9 de de PRE _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 la le DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 11 parfaite parfait ADJ _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 12 maturité maturité NOM _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 13 des de PRE _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 14 grappes grappe NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 . . PUNC _ _ 3 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-14 1 Bref bref ADV _ _ 4 periph _ _ _ _ _ 2 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 3 ce ce CLS _ _ 4 subj _ _ _ _ _ 4 sont être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 5 des un DET _ _ 6 spe _ _ _ _ _ 6 vins vin NOM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 7 harmonieux harmonieux ADJ _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 issus issu ADJ _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 d' de PRE _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 10 un un DET _ _ 11 spe _ _ _ _ _ 11 millésime millésime NOM _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 12 étonnant étonnant ADJ _ _ 11 dep _ _ _ _ _ 13 par par PRE _ _ 11 dep _ _ _ _ _ 14 sa son DET _ _ 15 spe _ _ _ _ _ 15 précocité précocité NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 16 . . PUNC _ _ 4 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-15 1 Ce ce PRQ _ _ 0 root _ _ _ _ _ 2 qui qui PRQ _ _ 5 subj _ _ _ _ _ 3 leur le CLI _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 4 a avoir VRB _ _ 5 aux _ _ _ _ _ 5 laissé laisser VPP _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 6 de de PRE _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 temps temps NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 de de PRE _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 9 bien bien NOM _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 terminer terminer VNF _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 11 leur son DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 fermentation fermentation NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 13 avant avant PRE _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 14 la le DET _ _ 15 spe _ _ _ _ _ 15 mise mise NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 16 en en PRE _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 17 bouteille bouteille NOM _ _ 16 dep _ _ _ _ _ 18 et et COO _ _ 20 mark _ _ _ _ _ 19 l' le DET _ _ 20 spe _ _ _ _ _ 20 expédition expédition NOM _ _ 15 para _ _ _ _ _ 21 . . PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-16 1 Autre autre ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 2 condition condition NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 3 du de PRE _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 succès succès NOM _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 : : PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-17 1 une un DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 vinification vinification NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 3 réussie réussir ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 . . PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-18 1 Celle Celle NOM _ _ 4 subj _ _ _ _ _ 2 -ci -ci ADJ _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 3 se se CLI _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 4 fait faire VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 5 par par PRE _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 6 macération macération NOM _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 des de PRE _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 grappes grappe NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 9 entières entier ADJ _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 , , PUNC _ _ 12 punc _ _ _ _ _ 11 les le DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 rafles rafle NOM _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 13 baignant baigner VPR _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 14 dans dans PRE _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 le le DET _ _ 16 spe _ _ _ _ _ 16 jus jus NOM _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 17 durant durant PRE _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 18 les le DET _ _ 19 spe _ _ _ _ _ 19 quatre quatre NUM _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 20 à à PRE _ _ 19 dep _ _ _ _ _ 21 cinq cinq NUM _ _ 22 spe _ _ _ _ _ 22 jours jours NOM _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 23 de de PRE _ _ 22 dep _ _ _ _ _ 24 cuvaison cuvaison NOM _ _ 23 dep _ _ _ _ _ 25 qui qui PRQ _ _ 26 subj _ _ _ _ _ 26 précèdent précéder VRB _ _ 22 dep _ _ _ _ _ 27 le le DET _ _ 28 spe _ _ _ _ _ 28 soutirage soutirage NOM _ _ 26 dep _ _ _ _ _ 29 . . PUNC _ _ 4 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-19 1 Une un DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 opération opération NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 3 particulièrement particulièrement ADV _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 4 délicate délicat ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 5 et et COO _ _ 6 mark _ _ _ _ _ 6 d' de PRE _ _ 4 para _ _ _ _ _ 7 une un DET _ _ 8 spe _ _ _ _ _ 8 durée durée NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 variable variable ADJ _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 selon selon PRE _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 11 les le DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 années année NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 13 et et COO _ _ 15 mark _ _ _ _ _ 14 les le DET _ _ 15 spe _ _ _ _ _ 15 particularités particularité NOM _ _ 12 para _ _ _ _ _ 16 du de PRE _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 17 fruit fruit NOM _ _ 16 dep _ _ _ _ _ 18 . . PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-20 1 Un un DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 vin vin NOM _ _ 8 subj _ _ _ _ _ 3 soutiré soutirer ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 trois trois NUM _ _ 5 spe _ _ _ _ _ 5 heures heure NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 6 trop trop ADV _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 7 tôt tôt ADV _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 8 sera être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 9 trop trop ADV _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 10 léger léger ADJ _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 11 et et COO _ _ 12 mark _ _ _ _ _ 12 manquera manquer VRB _ _ 8 para _ _ _ _ _ 13 de de PRE _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 14 couleur couleur NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 . . PUNC _ _ 8 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-21 1 En en revanche PRE _ _ 16 periph _ _ _ _ _ 2 revanche en revanche NOM _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 3 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 4 si si CSU _ _ 16 periph _ _ _ _ _ 5 la le DET _ _ 6 spe _ _ _ _ _ 6 cuvaison cuvaison NOM _ _ 7 subj _ _ _ _ _ 7 dure durer VRB _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 8 trois trois NUM _ _ 9 spe _ _ _ _ _ 9 heures heure NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 10 de de PRE _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 trop trop ADV _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 , , PUNC _ _ 4 punc _ _ _ _ _ 13 le le DET _ _ 14 spe _ _ _ _ _ 14 vin vin NOM _ _ 16 subj _ _ _ _ _ 15 nouveau nouveau ADJ _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 aura avoir VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 17 un un DET _ _ 18 spe _ _ _ _ _ 18 caractère caractère NOM _ _ 16 dep _ _ _ _ _ 19 différent différent ADJ _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 20 avec avec PRE _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 21 des un DET _ _ 22 spe _ _ _ _ _ 22 tanins tanin NOM _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 23 trop trop ADV _ _ 24 dep _ _ _ _ _ 24 durs dur ADJ _ _ 22 dep _ _ _ _ _ 25 . . PUNC _ _ 16 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-22 1 Ce ce DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 millésime millésime NOM _ _ 5 subj _ _ _ _ _ 3 2003 2003 NUM _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 a avoir VRB _ _ 5 aux _ _ _ _ _ 5 passionné passionner VPP _ _ 0 root _ _ _ _ _ 6 les le DET _ _ 7 spe _ _ _ _ _ 7 vignerons vigneron NOM _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 8 et et COO _ _ 11 mark _ _ _ _ _ 9 les le CLI _ _ 11 dep _ _ _ _ _ 10 a avoir VRB _ _ 11 aux _ _ _ _ _ 11 rendus rendre VPP _ _ 5 para _ _ _ _ _ 12 bavards bavard ADJ _ _ 11 dep _ _ _ _ _ 13 . . PUNC _ _ 5 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-23 1 " " PUNC _ _ 23 punc _ _ _ _ _ 2 Mon Mon DET _ _ 3 spe _ _ _ _ _ 3 bonheur bonheur NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 4 , , PUNC _ _ 15 punc _ _ _ _ _ 5 car car COO _ _ 7 mark _ _ _ _ _ 6 c' ce CLS _ _ 7 subj _ _ _ _ _ 7 est être VRB _ _ 15 mark _ _ _ _ _ 8 le le DET _ _ 9 spe _ _ _ _ _ 9 bonheur bonheur NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 10 de de PRE _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 tout tout DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 vigneron vigneron NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 13 , , PUNC _ _ 15 punc _ _ _ _ _ 14 a avoir VRB _ _ 15 aux _ _ _ _ _ 15 été être VPP _ _ 3 para _ _ _ _ _ 16 la le DET _ _ 17 spe _ _ _ _ _ 17 qualité qualité NOM _ _ 15 subj _ _ _ _ _ 18 de de PRE _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 la le DET _ _ 20 spe _ _ _ _ _ 20 récolte récolte NOM _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 21 " " PUNC _ _ 23 punc _ _ _ _ _ 22 , , PUNC _ _ 23 punc _ _ _ _ _ 23 affirme affirmer VRB _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 24 Daniel Daniel NOM _ _ 23 subj _ _ _ _ _ 25 Carron Carron NOM _ _ 24 dep _ _ _ _ _ 26 , , PUNC _ _ 27 punc _ _ _ _ _ 27 vigneron vigneron NOM _ _ 24 dep _ _ _ _ _ 28 à à PRE _ _ 27 dep _ _ _ _ _ 29 Bagnols Bagnols NOM _ _ 28 dep _ _ _ _ _ 30 . . PUNC _ _ 3 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-24 1 " " PUNC _ _ 5 punc _ _ _ _ _ 2 Nous Nous CLS _ _ 5 subj _ _ _ _ _ 3 nous nous CLI _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 4 sommes être VRB _ _ 5 aux _ _ _ _ _ 5 permis permettre VPP _ _ 0 root _ _ _ _ _ 6 de de PRE _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 faire faire VNF _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 des un DET _ _ 9 spe _ _ _ _ _ 9 pointes pointe NOM _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 10 de de PRE _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 température température NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 12 , , PUNC _ _ 14 punc _ _ _ _ _ 13 puis puis COO _ _ 14 mark _ _ _ _ _ 14 de de PRE _ _ 6 para _ _ _ _ _ 15 refroidir refroidir VNF _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 très très ADV _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 17 bas bas ADV _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 18 . . PUNC _ _ 5 punc _ _ _ _ _ 19 Le Le DET _ _ 20 spe _ _ _ _ _ 20 résultat résultat NOM _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 21 , , PUNC _ _ 39 punc _ _ _ _ _ 22 ce ce CLS _ _ 23 subj _ _ _ _ _ 23 sont être VRB _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 24 des un DET _ _ 25 spe _ _ _ _ _ 25 primeurs primeur NOM _ _ 23 dep _ _ _ _ _ 26 qui qui PRQ _ _ 27 subj _ _ _ _ _ 27 sont être VRB _ _ 25 dep _ _ _ _ _ 28 comme comme PRE _ _ 27 dep _ _ _ _ _ 29 une un DET _ _ 30 spe _ _ _ _ _ 30 gourmandise gourmandise NOM _ _ 28 dep _ _ _ _ _ 31 , , PUNC _ _ 39 punc _ _ _ _ _ 32 avec avec PRE _ _ 27 dep _ _ _ _ _ 33 des un DET _ _ 34 spe _ _ _ _ _ 34 arômes arôme NOM _ _ 32 dep _ _ _ _ _ 35 très très ADV _ _ 36 dep _ _ _ _ _ 36 puissants puissant ADJ _ _ 34 dep _ _ _ _ _ 37 " " PUNC _ _ 5 punc _ _ _ _ _ 38 , , PUNC _ _ 39 punc _ _ _ _ _ 39 renchérit renchérir VRB _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 40 Ghislaine Ghislaine NOM _ _ 39 subj _ _ _ _ _ 41 Large Large ADJ _ _ 40 dep _ _ _ _ _ 42 , , PUNC _ _ 43 punc _ _ _ _ _ 43 viticultrice viticultrice NOM _ _ 40 dep _ _ _ _ _ 44 à à PRE _ _ 43 dep _ _ _ _ _ 45 Charnay Charnay NOM _ _ 44 dep _ _ _ _ _ 46 . . PUNC _ _ 5 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-25 1 À à PRE _ _ 17 periph _ _ _ _ _ 2 Saint-Vérand Saint-Vérand NOM _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 3 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 4 Pierre-Marie Pierre-Marie NOM _ _ 17 subj _ _ _ _ _ 5 Chermette Chermette NOM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 6 , , PUNC _ _ 4 punc _ _ _ _ _ 7 l' le DET _ _ 8 spe _ _ _ _ _ 8 un un PRQ _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 9 des de PRE _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 vignerons vigneron NOM _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 les le DET _ _ 13 spe _ _ _ _ _ 12 plus plus ADV _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 13 réputés réputé ADJ _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 14 du de PRE _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 Beaujolais Beaujolais NOM _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 , , PUNC _ _ 4 punc _ _ _ _ _ 17 laisse laisser VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 18 également également ADV _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 éclater éclater VNF _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 20 son son DET _ _ 21 spe _ _ _ _ _ 21 enthousiasme enthousiasme NOM _ _ 19 dep _ _ _ _ _ 22 : : PUNC _ _ 26 punc _ _ _ _ _ 23 " " PUNC _ _ 24 punc _ _ _ _ _ 24 Le Le DET _ _ 25 spe _ _ _ _ _ 25 millésime millésime NOM _ _ 26 subj _ _ _ _ _ 26 va aller VRB _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 27 primer primer VNF _ _ 26 dep _ _ _ _ _ 28 sur sur PRE _ _ 27 dep _ _ _ _ _ 29 le le DET _ _ 30 spe _ _ _ _ _ 30 cépage cépage NOM _ _ 28 dep _ _ _ _ _ 31 et et COO _ _ 33 mark _ _ _ _ _ 32 le le DET _ _ 33 spe _ _ _ _ _ 33 terroir terroir NOM _ _ 30 para _ _ _ _ _ 34 . . PUNC _ _ 17 punc _ _ _ _ _ 35 Cela Cela NOM _ _ 36 subj _ _ _ _ _ 36 veut vouloir VRB _ _ 26 dep _ _ _ _ _ 37 dire dire VNF _ _ 36 dep _ _ _ _ _ 38 que que CSU _ _ 37 dep _ _ _ _ _ 39 l' l'on DET _ _ 40 spe _ _ _ _ _ 40 on l'on PRQ _ _ 41 subj _ _ _ _ _ 41 dira dire VRB _ _ 38 dep _ _ _ _ _ 42 d' d'abord PRE _ _ 41 dep _ _ _ _ _ 43 abord d'abord NOM _ _ 42 dep _ _ _ _ _ 44 que que CSU _ _ 41 dep _ _ _ _ _ 45 l' l'on DET _ _ 46 spe _ _ _ _ _ 46 on l'on PRQ _ _ 47 subj _ _ _ _ _ 47 boit boire VRB _ _ 44 dep _ _ _ _ _ 48 du de+le DET _ _ 49 spe _ _ _ _ _ 49 2003 2003 NUM _ _ 47 dep _ _ _ _ _ 50 avant avant de PRE _ _ 47 dep _ _ _ _ _ 51 de avant de PRE _ _ 50 dep _ _ _ _ _ 52 dire dire VNF _ _ 51 dep _ _ _ _ _ 53 qu' que CSU _ _ 52 dep _ _ _ _ _ 54 il il CLS _ _ 56 subj _ _ _ _ _ 55 s' s' CLI _ _ 56 dep _ _ _ _ _ 56 agit agir VRB _ _ 53 dep _ _ _ _ _ 57 de de PRE _ _ 56 dep _ _ _ _ _ 58 telle tel DET _ _ 61 spe _ _ _ _ _ 59 ou ou COO _ _ 61 mark _ _ _ _ _ 60 telle tel DET _ _ 59 spe _ _ _ _ _ 61 appellation appellation NOM _ _ 57 dep _ _ _ _ _ 62 . . PUNC _ _ 17 punc _ _ _ _ _ 63 C' C' CLS _ _ 64 subj _ _ _ _ _ 64 est être VRB _ _ 37 dep _ _ _ _ _ 65 le le DET _ _ 66 spe _ _ _ _ _ 66 signe signe NOM _ _ 64 dep _ _ _ _ _ 67 des de PRE _ _ 66 dep _ _ _ _ _ 68 très très ADV _ _ 69 dep _ _ _ _ _ 69 grandes grand ADJ _ _ 70 dep _ _ _ _ _ 70 années année NOM _ _ 67 dep _ _ _ _ _ 71 . . PUNC _ _ 17 punc _ _ _ _ _ 72 " " PUNC _ _ 17 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-26 1 Seul seul ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 2 hic hic NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 3 , , PUNC _ _ 6 punc _ _ _ _ _ 4 du du moins PRE _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 5 moins du moins NOM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 6 pour pour PRE _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 7 le le DET _ _ 8 spe _ _ _ _ _ 8 consommateur consommateur NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 : : PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-27 1 en en PRE _ _ 9 periph _ _ _ _ _ 2 magasin magasin NOM _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 3 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 4 le le DET _ _ 5 spe _ _ _ _ _ 5 beaujolais beaujolais NOM _ _ 9 subj _ _ _ _ _ 6 nouveau nouveau ADJ _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 sera être VRB _ _ 9 aux _ _ _ _ _ 8 souvent souvent ADV _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 9 vendu vendre VPP _ _ 0 root _ _ _ _ _ 10 10 10 NUM _ _ 11 spe _ _ _ _ _ 11 % pourcent NOM _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 12 plus plus ADV _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 13 cher cher ADJ _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 14 qu' que CSU _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 en en PRE _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 2002 2002 NUM _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 17 . . PUNC _ _ 9 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-28 1 Toutes tout DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 appellations appellation NOM _ _ 14 periph _ _ _ _ _ 3 et et COO _ _ 5 mark _ _ _ _ _ 4 toutes tout DET _ _ 5 spe _ _ _ _ _ 5 méthodes méthode NOM _ _ 2 para _ _ _ _ _ 6 de de PRE _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 7 vinification vinification NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 confondues confondre ADJ _ _ 5 dep _ _ _ _ _ 9 , , PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ 10 la le DET _ _ 11 spe _ _ _ _ _ 11 production production NOM _ _ 14 subj _ _ _ _ _ 12 de de PRE _ _ 11 dep _ _ _ _ _ 13 beaujolais beaujolais NOM _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 14 est être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 15 en en PRE _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 recul recul NOM _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 17 de de PRE _ _ 16 dep _ _ _ _ _ 18 40 40 NUM _ _ 19 spe _ _ _ _ _ 19 % pourcent NOM _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 20 par par rapport à PRE _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 21 rapport par rapport à NOM _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 22 à par rapport à PRE _ _ 21 dep _ _ _ _ _ 23 l' le DET _ _ 24 spe _ _ _ _ _ 24 an an NOM _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 25 dernier dernier ADJ _ _ 24 dep _ _ _ _ _ 26 . . PUNC _ _ 14 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-29 1 Une un DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 conséquence conséquence NOM _ _ 0 root _ _ _ _ _ 3 de de PRE _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 la le DET _ _ 5 spe _ _ _ _ _ 5 canicule canicule NOM _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 6 , , PUNC _ _ 9 punc _ _ _ _ _ 7 mais mais aussi COO _ _ 9 mark _ _ _ _ _ 8 aussi mais aussi ADV _ _ 7 dep _ _ _ _ _ 9 d' de PRE _ _ 3 para _ _ _ _ _ 10 une un DET _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 11 meilleure meilleur ADJ _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 12 discipline discipline NOM _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 13 des de PRE _ _ 12 dep _ _ _ _ _ 14 vignerons vigneron NOM _ _ 13 dep _ _ _ _ _ 15 dans dans PRE _ _ 14 dep _ _ _ _ _ 16 la le DET _ _ 17 spe _ _ _ _ _ 17 maîtrise maîtrise NOM _ _ 15 dep _ _ _ _ _ 18 des de PRE _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 rendements rendement NOM _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 20 . . PUNC _ _ 2 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-30 1 Les le DET _ _ 2 spe _ _ _ _ _ 2 volumes volume NOM _ _ 6 subj _ _ _ _ _ 3 vinifiés vinifier VPP _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 en en PRE _ _ 3 dep _ _ _ _ _ 5 primeur primeur NOM _ _ 4 dep _ _ _ _ _ 6 sont être VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 7 également également ADV _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 en en PRE _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 recul recul NOM _ _ 8 dep _ _ _ _ _ 10 de de PRE _ _ 9 dep _ _ _ _ _ 11 10 10 NUM _ _ 12 spe _ _ _ _ _ 12 % pourcent NOM _ _ 10 dep _ _ _ _ _ 13 , , PUNC _ _ 17 punc _ _ _ _ _ 14 soit soit COO _ _ 17 mark _ _ _ _ _ 15 environ environ ADV _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 16 57 57 NUM _ _ 17 spe _ _ _ _ _ 17 millions 57 millions NOM _ _ 9 para _ _ _ _ _ 18 de de PRE _ _ 17 dep _ _ _ _ _ 19 bouteilles bouteille NOM _ _ 18 dep _ _ _ _ _ 20 contre contre PRE _ _ 19 dep _ _ _ _ _ 21 63 63 NUM _ _ 22 spe _ _ _ _ _ 22 millions 63 millions NOM _ _ 20 dep _ _ _ _ _ 23 l' le DET _ _ 24 spe _ _ _ _ _ 24 an an NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 25 dernier dernier ADJ _ _ 24 dep _ _ _ _ _ 26 toutes tout DET _ _ 27 spe _ _ _ _ _ 27 destinations destination NOM _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 28 confondues confondre ADJ _ _ 27 dep _ _ _ _ _ 29 . . PUNC _ _ 6 punc _ _ _ _ _ # sent_id = cefc-chambers-rostand-1_H_N_201103-31 1 À à PRE _ _ 6 periph _ _ _ _ _ 2 dépenses dépense NOM _ _ 1 dep _ _ _ _ _ 3 égales égal ADJ _ _ 2 dep _ _ _ _ _ 4 , , PUNC _ _ 1 punc _ _ _ _ _ 5 on on CLS _ _ 6 subj _ _ _ _ _ 6 boira boire VRB _ _ 0 root _ _ _ _ _ 7 donc donc ADV _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 8 moins moins ADV _ _ 6 dep _ _ _ _ _ 9 et et COO _ _ 10 mark _ _ _ _ _ 10 mieux mieux ADV _ _ 8 para _ _ _ _ _ 11 ! ! PUNC _ _ 6 punc _ _ _ _ _